Jill Roord, voetbalster

Jill (Jamie) Roord is op 22 april 1997 in Oldenzaal geboren.

Jill Roord begon haar carrière, na Quick'20,  met ingang van het seizoen 2012/2013 bij FC Twente. Dat seizoen was de eerste jaargang van de Belgisch-Nederlandse BeNe League, die Roord met Twente in zowel haar eerste als tweede seizoen won. Ook won F.C. Twente 2014/2015 de KNVB beker. In het seizoen 2015/2016 werd weer in de Eredivisie gespeeld, en opnieuw won Twente de landstitel. Roord maakte in 24 competitiewedstrijden twintig doelpunten en was daarmee de topscorer van de competitie.

Na het seizoen 2016/17 stopt Roord bij FC Twente. In totaal speelde ze ruim honderd competitiewedstrijden voor de club, waarin ze 57 doelpunten maakte. In de UEFA Champions League speelde Roord 21 wedstrijden en scoorde 14 keer.

Dan tekent Jill Roord een tweejarig contract bij Bayern München. Ze speelt 36 competitiewedstrijden en treft 13 keer het net.

Ze vervolgt haar carrière in 2019 bij Arsenal.

Voor Arsenal speelt Jill meer dan vijftig wedstrijden.

Gelijk aan haar ontwikkeling als voetbalster maakt de  24 jarige middenvelder op 10 mei 2021 de overstap naar Vfl Wolfsburg, één van de meest toonaangevende clubs in Europa als het om vrouwenvoetbal gaat, bekend. Vfl Wolfsburg won tweemaal de Champions League. Ze tekende een driejarig contract.

Op 22 april 2023: Champions League

Halve finale:

Vfl Wolfsburg - Arsenal 2-2 en 3-2 na verlenging ( Jill scoort de 1-1 en werd uitgeroepen tot beste speelster van de wedstrijd)

Chelsea - Barcelona 0-1 en 1-1

Finale: FC Barcelona - Vfl Wolfsburg

Op zaterdag 3 juni 2023 werd in een uitverkocht (34.120 plaatsen) PSV stadion de finale gespeeld. Met Jill Roord in de basis stond Vfl Wolfsburg met de rust 0-2 voor, maar FC Barcelona bepaald de eindstand op 3-2 en won de Champions League Cup.

Met ingang van het seizoen 2023-2024 speelt Jill bij Manchester City. Ze tekende een verbintenis voor drie jaar.

Het Nederlands Vrouwen voetbalelftal.

Op 7 februari 2015 bekroont Jill Roord haar debuut in het Nederlands met haar eerste interlanddoelpunt in een vriendschappelijke wedstrijd tegen Thailand (7–0). Ze komt drie maal in actie op het Europees kampioenschap voetbal 2017. Nederland wint de finale in de Grolsch Veste te Enschede met 4-2 van Denemarken.

Op het Wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2019 in Frankrijk maakte Roord in de 1e poulewedstrijd tegen Nieuw-Zeeland in de blessuretijd van de tweede helft de 1-0 en daarmee de winnende treffer. Verder is ze tijdens het WK nog zes keer ingevallen. Nederland wordt tweede na een verloren finale tegen de Verenigde Staten 0-2.

Het wereldkampioenschap voetbal vrouwen 2023 in Australië en Nieuw Zeeland.

Nederland werd groepswinnaar: Nederland 7 punten. V.S. 5 punten, Portugal 4 punten en Vietnam 0 punten. Jill Roord scoorde tegen de V.S. in de 17ste minuut (eindstand 1-1) en tegen Vietnam in de 23ste minuut 4-0 en 7-0, het laatste doelpunt van de wedstrijd.

In de achtste finale tegen Zuid Afrika scoorde Jill de 1-0 in de 9de minuut. Einduitslag 2-0 voor Nederland.

In de kwartfinale verloor Nederland na verlenging met 2-1 van Spanje, de latere wereldkampioen.

Inmiddels staat de teller voor Jill Roord op 98 wedstrijden in Oranje waarin in ze 26 keer scoorden. (bijgewerkt t.e.m. 5 december 2023)