Herman Engelbertin(c)k

Herman Engelbertink is geboren op 29 september 1945 te Oldenzaal, waar zijn ouders een café runden. Zijn vader was een bekende Oldenzaler met de bijnaam "Marinus van de Plag". Toen Herman een podium bouwde voor de show van Lee Towers vond Leen het chiquer dat op het pamflet "Podiumbouwer Herman Engelbertinck met op het eind ck" kwam te staan. Herman kon zich daar wel in vinden en het is nooit meer verandert. 

Het café aan de Hofmeierstraat

Al op jonge leeftijd bleek dat Herman muzikaal talent had. Hij kreeg trompetles van de heer G. Kerkhof, solotrompettist van het Overijssels Philharmonisch Orkest. Herman schakelde over op trombone, ging naar het conservatorium te Enschede, waar hij les kreeg van de heer Dhr. G. Boomsma, solotrombonist van het Overijssels Philharmonisch Orkest.

In 1964 werd Herman trombonist bij de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Tijdens plaatopnamen in 1971 van de Marinierskapel met de Dutch Swing College Band hoorde Ernst Mosch, die in Nederland was om een Edison in ontvangst te nemen, Herman spelen. Ernst Mosch, Köning der Blasmusik, bood Herman een plek aan in zijn orkest. 

Ruim 26 jaar maakte Herman deel uit van "Ernst Mosch und seine Orginal Egerländer Musikanten" waar hij al die tijd baritonnist speelde. Met dit fameuze orkest deed Herman honderden concerttournees in diverse landen met als hoogte punt een concert in de Carnegie Hall in New York. Wereldwijd werden er meer 65 miljoen platen verkocht.

Naast het maken van muziek organiseerde Herman ook concerten in Nederland voor Ernst Mosch. Hiervoor huurde hij evenementenhallen, stoelen af en bouwde podiums. Dit was niet nieuw voor hem. Hij deed het in de beginjaren van "Mojo Concerts" ook voor o.a. Queen, Madonna, Rod Stewart en vele anderen. Nog steeds staat Herman aan het roer van zijn bedrijf QPO-innovations, gespecialiseerd in de verhuur van grote podiums voor harmonie en symphonie orkesten.

Na die 26 jaar bij Ernst Mosch begon hij met zijn eigen orkest. Hij wist als geen andere hoe Böhmische blaasmuziek hoort te klinken. De meeste van zijn orkestleden zijn beroeps maar ook jong talent wordt de kans gegeven zich binnen dit orkest te ontwikkelen. Inmiddels is Herman ruim 25 jaar kapelmeester en hij zingt ook nog altijd.

Zondag 19 november 2023 stond hij met zijn orkest in zijn geboorteplaats Oldenzaal in zaal Rouwhorst.

Herman woont in Veldhausen in Duitsland. Daar is ook zijn bedrijf gevestigd. Jaarlijks organiseert hij "Pruussen in Veldhusen". 

Bronnen:

www.egerlandermusikanten.nl

faceboek van Herman Engelbertinck

Twentsche Courant Tubantia van 28 oktober 2023

Maak jouw eigen website met JouwWeb