Scouting Titus Brandsma

Anno Sjoerd Brandsma werd op 23 februari 1881 in Oegeklooster bij Bolsward geboren en is op 26 juli 1942 vermoord in Dachau. Hij was een karmelietenpater, hoogleraar en publicist.

Titus Brandsma was een sterk maatschappelijk betrokken priester. Hij nam initiatieven op het gebied van emancipatie, onderwijs en journalistiek. Hij verzette zich tegen het nazisme en werd daardoor naar het concentratiekamp Dachau gedeporteerd waar hij na zware mishandelingen werd vermoord.  In 1985 werd hij door paus Johannes Paulus ii zalig en op 15 mei 2022 door paus Franciscus heilig verklaard.  

Het gebouw aan de Potskamp is een vrijwilligerswerk geweest. Ouders van verkenners en kennissen hebben dit gebouw gemetseld en getimmerd. Allemaal mensen van begin 1900.. Het ging onder leiding van kapelaan Holtslag, van de Plechelmuskerk. Deze was heel gedreven bezig om de nodige financiën bijeen te krijgen. Dat ging uit van de Paulusgroep van deze parochie. Later werd er gefuseerd. (Informatie Toni Ankone)

In Oldenzaal werden, na de Tweede Wereldoorlog in 1945 drie scoutinggroepen opgericht. De jongensgroepen Paulusgroep en de St. Tarcisiusgroep waren gehuisvest in een gebouwtje aan de Bleekstraat. De St. Agnesgroep, voor de meisjes, zaten op de zolder van de Roveniusschool aan de Dr. Ariënsstraat. Door verbouwing in 1980 van de school fuseerde de Agnesgroep met de  inmiddels gefuseerde jongensgroepen in scouting Titus Brandsma en maken alle driegroepen gebruik van het scoutinggebouw aan de Potskamp. 

Foto 1953

2015 was het jubileumjaar voor Scouting Titus Brandsma Oldenzaal. Het zeventig jarig bestaan begon op 11 januari met een nieuwjaarsviering en nieuwjaarsreceptie in het scoutinggebouw. In het pinksterweekend werd een groot jubileumkamp gehouden.

De groepen zijn als volgt verdeeld:

5 - 7   jaar Bevers

7-10   jaar Welpen

10-15 jaar Scouts

Boven de 15 jaar Explorers

 25+ Pivo's

Om de vereniging jaarlijks te steunen verkoopt de Scouting in maart potgrond. Het opgehaalde geld wordt 100% besteed aan jeugdactiviteiten.

Tekening Leroy in Oldenzaal de Glimlach van Oldenzaal 26 september 2023

Bronnen

www.scoutingtitusbrandsma.nl

Dagblad Tubantia van 8-1-2015

Foto's Google afbeeldingen