Run'71 en Rebecca Soumeru

De Honk- en Softbalvereniging Run'71 werd in juni 1971 opgericht en op 26 september 2012 tijdens een bijzondere algemene ledenvergadering werd de club opgeheven. Die woensdagavond kwam er een einde aan een tijdperk, Oldenzaal moet het na 41 jaar doen zonder soft- en honkbal in de stad. Maar de herinneringen blijven.  

2 juli 1984 een spelmoment

In deze 41 jaar heeft Run’71 veel sportieve hoogtepunten gekend

De softbal ploeg Run'71: staande vlnr Karen Johnson (coach), Gabriëlle Nijenhuis, Karin Brookhuis, Miranda van Rooy, Carla Tijman, Loes Westemeijer, Els Tijman en Leo Poorthuis (coach). Gehurkt vlnr Bernice Poorthuis, Ellen Schnieder, Marja Nijhuis, Yvonne Tijman, Sylvia Kalter, Margot Schunselaar, en Evelien Zeggelink.

23 augustus 1982 Het kampioensteam voorste rij vanaf links: T. Poorthuis, K. van Wier, K. Brookhuis, Y. Tijman. Staand vanaf links: G. Nijenhuis, B. Poorthuis, S. Kalter, L. Westemeijer, M. Nijhuis, E. Zeggelink, E. Tijman en D. Piccioli.

 

Hoogtepunten waren onder anderen dat de softbal dames op een haar na de promotie naar de hoogste landelijke klasse misliepen. Het honkbalteam jaren zeer verdienstelijk speelden in de landelijke tweede klasse.

De meeste aansprekende prestatie was toch wel de deelname van vier bij Run’71 opgeleide softbalsters die als lid van het Nationaal softbalteam deel hebben genomen aan de Olympisch spelen in 2008 in Peking. Dat waren de speelsters: Saskia Kosterink, Rebecca Soumeru, Nathalie Timmerman en Marloes Fellinger. Er deden acht landen mee.  Nederland eindigde als laatste met één overwinning van de zeven gespeelde wedstrijden. Maar de Olympische gedachten is: meedoen is belangrijke dan winnen. 

28-8-1983 een spelmoment

Jaarlijks werd er in augustus een traditionele internationale toernooi georganiseerd. Er waren jaren dat voor dat evenement achttien teams deelnamen aan de meerdaagse wedstrijden op het terrein aan de Vondellaan. Teams uit de Verenigde Staten, Roemenië, Moldavië, Rusland en Duitsland waren geen uitzonderingen.

 

Naast deze sportieve prestaties heeft Run’71 zich ook ingezet bij de wijkfeesten van de Thij, organiseerde zij al meer dan tien jaar een basisschooltoernooi in de voorjaarsvakantie en collecteerde zij al vele jaren voor de Hartstichting in diezelfde wijk de Thij.

25 juni 2011 vierde de vereniging nog haar 40-jarig bestaan. Alle leden en oud-leden waren uitgenodigd om in een ongedwongen sfeer elkaar te ontmoeten in en om de kantine van Run’71 aan de Vondellaan in Oldenzaal. 

23 februari 1991 Het clubhuis (Foto; Kistemaker)

De laatste vergadering (foto Twentsche Courant Tubantia)

De nog twaalf geregistreerde leden gingen akkoord met de opheffing van de club. Zij schonken de honk- en softbalmaterialen aan collega-clubs Giants en Tex Town Tigers en  het clubgebouw aan de Omnivereniging Oldenzaal. 

Rebecca Soumeru

Rebecca Soumeru is op 22 december 1981 geboren in Steinheim, Duitsland.  Rebecca begon op veertienjarige leeftijd met softbal bij Run;71. Haar talent bleef niet onopgemerkt en al snel kwam ze in jeugdteams van Nederland terecht. Trainde één of twee keer per week in Utrecht. Ze was werper, sloeg linkshandig en gooide rechtshandig. 

14 juni 1995 Links onder staat Rebecca Soumeru, toen nog lid van Run'71 (foto Jan Kienhuis)

Na haar tijd bij Run’71 speelde Soumeru onder meer voor Sparks Haarlem, waarmee ze ook Europees speelde. Er werden Europacups gewonnen en Sparks was regelmatig de beste van Nederland. Tussendoor speelde ze één jaartje in Italië, in Macerata. Vanaf 2001 was ze speelster van het Nederlands damessoftbalteam.

In 2002 werd ze verkozen tot beste werper van de hoofdklasse, in 2004 tot meest waardevolle speler en in 2005 wederom tot beste werper.

Het mooiste moment uit haar carrière vond ze dat het Nederlands damessoftbalteam zich wist te plaatsen voor de Olympische spelen van 2008 in Peking.

Het Nederlands Softbal Team tijdens de Holland Tour 2018.
Achterste rij: Juni Francisca (Hoofd Coach), Harumi Ueda (Team Manager), Emile Kool (Fysiotherapeut), Riangela Flanegin, Anne Blaauwgeers, Isa Los, Damishah Charles, Chantal Versluis, Virginie Anneveld, Shareday Christina, Suka Van Gurp, Wies Ligtvoet, Rebecca Soumeru, Maxime van Dalen, Bart Hanegraaff (Strength & Conditioning Coach), Marcel Schippers (Assistent Coach) en Karen Marr (Pitching Coach).
Voorste rij: Jessie van Aalst, Ilona Andringa, Eva Voortman, Lisa Hop, Dinet Oosting, Brenda Beers, Cindy van der Zanden, Ginger de Weert, Laura Wissink en Karin Tuk.

Vijf keer wist Soumeru met het Nederlandse team het Europees kampioenschap te winnen. In 2022 is Rebecca gestopt met softballen. Met 146 interlands is ze de recordhoudster onder de pitchers bij Team Kingdom of the Netherlands.

Rugnummer 31 van Rebecca uit Oldenzaal wordt na 146 interlands nooit meer door iemand anders gedragen. 

Bronnen:

https://honkbalsoftbal.nl

Twentsche Courant Tubantia 22 juli 2008 en 5 juli 2023

Noordhollands Dagblad

Wikipedia 

Weekblad Oldenzaal Journaal 7-6-2011

Google afbeeldingen