Bakkerij Smithuis

De vader van de Johan Smithuis begon in 1889 met een broodbakkerij aan de Irisstraat. In 1962 trad Johan Smithuis toe tot het bedrijf.

13 juni 1972 Het pand aan de Irisstraat

In april 1974 is het bedrijf overgestapt op volledige automatische broodproductie, er komt geen mensenhand meer aan te pas. Aan het begin van de productiebaan worden bloem en de andere benodigde ingrediënten gemengd en aan het einde hiervan komt vier uur later het brood gesneden en verpakt te voorschijn. Van de twaalfhonderd broden per uur gaat het grootste deel naar Duitsland, het Nederlands afzetgebied blijft beperkt tot 15 kilometer rondom Oldenzaal.

Johan Smithuis besloot om een nieuw bedrijf te bouwen op het industrieterrein aan de Kleibultweg. Het mag duidelijk zijn dat de omwonenden van de Irisstraat dat prima vonden.

19 september 1981 Opening van de nieuwe bakkerij aan de Kleibultweg (foto Jan Kienhuis)

Vervolgens werd het bedrijf verplaatst naar de Newtonstraat, de huidige locatie. Smithuis bakt dan niet alleen dagvers brood en bake off brood van Pré Pain, maar ook de diepgevroren bakkerij producten van Grand Duet. Van hartige en zoete snacks tot pizzabroodjes geleverd aan binnen- en buitenlandse klanten uit de retail, foodservice en aan grootverbruikers.

9-11-1989 Nieuwe productielijn voor diepvries stokbrood (foto: Carlo ter Ellen)

Foto pand Newtonstraat

27-12-1995 Directeur Johan Smithuis voor de nieuwbouw van de bakkerij Smithuis aan de Newtonstraat (Foto Charel van Tendelo)

Euroland Investments neemt In 2002 het bedrijf van Johan Smithuis over en in 2014 wordt de Bakkerij Faber uit Hoogeveen eigenaar.

Johan Smithuis  is op 7 mei 2015 overleden.  

Johan werd geboren op 1 februari 1942 en is op 7 mei 2015 overleden. De stoet reed langs de vrachtwagens met ernaast de chauffeurs. Bij de ingang van bakkerij Smithuis kwam de stoet tot stilstand en werden er bloemen gelegd. (Foto: Geert Cox)

 

Zowel Smithuis als Faber werden in 2022 overgenomen door Market Food Group, dat sinds 1979 actief is als brood- en banketbakkerij. 

De productie van Oldenzaal wordt naar Apeldoorn overgeheveld en gaat daar verder onder de naam Bakkerij Faber. Het pand aan de Newtonstraat wordt gebruikt voor de opslag van materiaal en de stalling van vrachtwagens.

Na 134 jaar is Bakkerij Smithuis uit Oldenzaal geschiedenis.

Bronnen:

Twentsche Courant Tubantia 17-5-2015 en 5-9-2023

Maak jouw eigen website met JouwWeb