Hantei, judo, jiu jitsu en taekwondo

Met de wereldtitel judo voor Anton Geesing, als eerste niet Japanner,  in 1961 te Parijs werd de sport op de kaart gezet. (Foto A)

In 1964 won Anton Geesing goud op de Olympische spelen in Tokio.(Foto B) Nederland was in de ban van judo.  In veel steden werden  judoverenigingen opgericht. Zo ook in Oldenzaal. 

12 juli 1964 Judo demonstratie op het voetbalveld van Quick'20 (foto: Tubantia)

Judo Vereniging Oldenzaal (JVO) is opgericht op 25 juni 1968. Het bestuur zag er als volgt uit: voorzitter Jan Wigger, 1ste secretaris Johan Segerink, 2de secretaris Ferry Hudepohl en penningmeester Johan Veltman. Tijdens de vergadering kreeg Gerrit Eissink meteen de opdracht om de accommodatie te verbeteren.

In 1969 heeft de vereniging 22 leden. Na een paar jaar biedt de vereniging ook Jiu-Jitsu aan. Jiu-Jitsu is een methode  waarbij men een tegenstander zo weet te ontwijken dat deze door middel van techniek uitgeschakeld kan worden. Het is de oorsprong waar de judosport uit ontwikkeld is.

 

 

Het bestuur in 1975

Staand vanaf links: Gerard Christenhusz, Gerrit Eissink, Jan Brilhuis en Ferry Hudepohl.

Zittend vanaf links: Ineke Eissink, Harry Tummers (voorzitter) en Hermie Egberink.

Op 1 januari 1970 sluit JVO zich aan bij de Nederlandse Judo en Jiu-Jitsu Bond. In het zelfde jaar wordt de naam van de bond gewijzigd in Budo Bond Nederland.

Omdat JVO al binnen het district bestaat wordt tijdens de algemene ledenvergadering in augustus 1970 de naam gewijzigd in "Hantei".  Hantei betekent: gelijkwaardig / beslissing vragen.

In 1976 werd Taekwondo bij Hantei geïntroduceerd.

Bij taekwondo ligt de nadruk op zelfverdediging. Tae betekent voet en kwo betekent vuist en do de kunst van of de weg. Vrij vertaald betekent taekwondo: de weg van de voet en de vuist.

In 1984 organiseerde Hantei haar eerste internationale teakwondo toernooi om de Boeskooltrofee. De eerste vijftien jaar in sporthal Vondersweijde en later in sporthal De Kolk. In 2009 werd het laatste toernooi gehouden.

De belangstelling voor Jiu-Jitsu loopt dusdanig terug, dat in 2006 de laatste keer wordt getraind en Jiu-Jitsu geschiedenis is.

 

In 1998 wordt het aanbod uitgebreid met "Aikido" en een jaar later wordt er voor het eerst met kleuterjudo gestart. In 2008 bestaat Hantei 40 jaar. Dat werd gevierd met een receptie, een reünie, een groot judotoernooi en een internationaal taekwondotoernooi.

Tevens wordt Gerrit Eissink Koninklijk onderscheiden. Voor zijn niet aflatende energie voor zijn vereniging en zijn betrokkenheid voor de sport in Oldenzaal, hij was o.a. achttienjaar lid van de sportraad, waarvan elf jaar voorzitter, werd hij tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau benoemd.

   

In zijn functie als Secretary General bij de Eurpean Taekwondo Union en als lid van de World Taekwondo Federation  was Gerrit ook op internationaal niveau bij Taekwondo getrokken. 

Hij was official bij de Olympische Spelen van Sydney, Athene en Beijing. Helemaal links Gerrit op de foto.

Op 26 september 2011 werd de eerste les gegeven in het nieuwe  pand aan de Molenstraat. Een lang gekoesterde wens ging in vervulling. 

19 april 2024 deden 17 taekwondoka's mee aan de TwenteCup, georganiseerd door Budo Aykac Enschede. Hantei is naar huis gegaan met 7x goud, 5x zilver en 3x brons. 

Bronnen: www.hantei.nl

Boek: Vijftig jaar weerbaar en maatschappelijk betrokken.