Herdenkingstuin 

Decennia werd de dodenherdenking op 4 mei gehouden op driesprong Spoorstraat -  Prins Bernardstraat.

4 mei 1967 Kranslegging Burgemeester De Vries.

4 mei 1990 Foto: Theo Temmink van Fotopersbureau Kistemaker

Tot en met 2014 herdacht Oldenzaal de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog aan de Spoorstraat, bij het herdenkingsmonument met het kunstwerk "De Phoenix" van Jan Schoenaker. 

Met de kranslegging door burgemeester Theo Schouten werd de herdenkingstuin op 4 mei 2015 officieel in gebruik genomen. Daarnaast trad het honderdjarige stadsjongenskoor op en las Claudia Patacca een gedicht voor.

Stichting Herdenkingstuin Oldenzaal heeft de bewoners kunnen enthousiasmeren om het herdenkingsmonument voor de oorlogsslachtoffers te verplaatsen van de driesprong Spoorstraat - Prins Bernardstraat naar de Oldenzaalse binnenstad. Het monument kreeg een plaats in de door het Oversticht ontworpen herdenkingstuin achter het stadhuis.   

De tuin is voorzien van beplanting, waarvan een deel is geïnspireerd op het Bijbelse thema ‘Bloemen des velds’. Ook is in de Herdenkingstuin een waterpartij geplaatst, die verwijst naar de immuniteitsgracht, die hier ooit liep.

Bij de herdenkingsplaquettes kan men stilstaan bij in de oorlog omgekomen Joden, Sinti's en gevallen soldaten. De nieuwe tuin is voor het publiek gemakkelijk toegankelijk.

Het monument voor de in de oorlog vermoorde Sinti's vervaardigd door kunstenaar Berend Seiger .

Op 21 november 2015 vond de onthulling plaats van het beeld dat het verhaal symboliseert van de vervolging van de Sinti's. Te zien is een Sinti-violist met daarvoor een woonwagenwiel dat overgaat in een treinwiel. In het midden wordt ook het lijden van Jezus aan het kruis getoond. Hij is echter opgestaan en geeft de mensen hoop en nieuw leven. 

Het beeld wordt gedragen door een Bentheimersteen uit de gelijknamige Duitse gemeente. Vanuit het oogpunt van verbinding en vergeving wilde de burgemeester van Bentheim deze Bentheimersteen voor dit bijzondere doel graag schenken. 

Verder zijn er herinneringen en kunstwerken die verwijzen naar de verhalen en de emoties die met deze plek zijn verbonden.

Op de plek van herdenkingstuin bevond zich voor de oorlog de Joodse Synagoge.

Herdenking ramp 8 mei  1945

Het monument dat officieel op 8 mei 2021 werd onthulding.

Op de Groote Markt, tegenover Hotel ter Stege, staan een bankje met een informatiezuil en een plaquette die herinneren aan de ramp van 8 mei 1945. 

Canadese troepen boden de Oldenzaalse bevolking op 8 mei 1945 een bevrijdingsfeest aan op de Groote Markt. Wat een feest moest worden veranderde in een ramp. Er werd vuurwerk en vermoedelijk munitieresten afgestoken, toen er plots een grote explosie ontstond. Zestig mensen raakten gewond en acht jonge Oldenzalers kwamen om het leven: Gerard Collet (18), Dinie Croonen (20), Johnny Holtel (34), Bennie Krüpers (17), Frans Nijhuis (13), Gerrit Jan Raeke (18), Frans Riekert (17) en Jan ten Veldhuis (18). Jaarlijks op 8 mei vindt er een herdenking plaats.

Herdenking Sinti  

Het Social Sofa aan de Oostwal

Op 23 mei worden de gedeporteerde Oldenzaalse Sinti herdacht. Op 16 mei 1944 werden zes Sinti via Westerbork naar Auschwitz getransporteerd en vergast. Bij de Social Sofa worden gedichten voorgelezen en in het kort het leed verteld. Daarna trekt men naar de herdenkingstuin.

Bronnen:

https://hetoversticht.nl

https://uitinoldenzaal.nl

Twentsche Courant van 5 mei 2015

https://oorlogsgravenstichting.nl

RTV Oost

Hart van Oldenzaal

https://westerborkprotretten.nl

Foto's Twentsche Courant en Google Afbeeldingen, www.fotoarchieftwente.nl 

Maak jouw eigen website met JouwWeb