Voormalig Stadhuis

Een 19de-eeuws schilderij toont het oude stadhuis van Oldenzaal met zijn fraaie Renaissance-gevel. Het was een klein multifunctioneel stadhuis. In een zandsteen met een inscriptie staat dat in 1510 de hertog van Geldre het Stadhuis verwoestte en dat het stadhuis in 1559 weer werd herbouwd. 

In het stadhuis werd ook recht gesproken en daarom ook voorzien van een gevangenis. Het was de grootste gevangenis van Twente. Als symbool voor de rechtspraak hing een grote walvisrib, gedateerd 1592, boven de deur. 

Alle misdadigers van Twente werden hier veroordeeld en kwamen terecht in één van de vier gevangenissen die zich in de kelder van het stadhuis bevonden. Om de veroordeling sneller te laten verlopen was er ook een folterkamer.

Door de novemberstorm van 1834 stortte de gevel van het stadhuis  in. Het stadsbestuur besloot het stadhuis te vergroten en te verbouwen en in het achterste gedeelte werd het pro-gymnasium gehuisvest en in 1893 de MULO-school. Toen in 1930 de school leeg kwam te staan, werd dit gedeelte bij het stadhuis aangetrokken. 

Tot 1965 heeft het stadhuis dienst gedaan als gemeentehuis voor Oldenzaal.

Later werd hier de muziekschool gehuisvest en in 1993 kocht makelaar Schlichter het gebouw die het in 2018 grondig renoveerde. Het pand staat op de lijst van rijksmonumenten.

bronnen:

Canon van Oldenzaal

https://rijksmonumenten

Twentsche Courant Tubantia 4 juli 2018