Palthehuis

Guillemette Joanette Palthe (Gulia) Palthe, geboren in Oldenzaal op 21 oktober 1863 en overleden op 26 maart 1928 was een beheerder van de landerijen en pachtboerderijen en verzamelaar. Haar verzameling vormt de basis van museum het Palthehuis.

Drie generaties Palthe

Het Palthe Huis in Oldenzaal is het woonhuis van de familie Palthe. Johannes Palthe, een predikant en grootgrondbezitter, kocht in de 18e eeuw de voormalige stadsboerderij die in de 17e eeuw was verbouwd tot een deftig woonhuis. Drie generaties Palthe hebben in het Palthehuis gewoond, totdat in 1928 de kleindochter van Johannes Palthe, Gulia Palthe, overleed en het huis een museum werd.

Oldenzaalse Oudheidkamer. Huis met 17e  eeuwse  bakstenen gevel met zandstenen hoekblokken en gegroefd zandstenen plint. Zandstenen deuromlijsting. Zandstenen festoenen boven de gelijkvloerse vensters; afwisselend gebogen en driehoekige frontons boven de vensters van de verdieping. De geveltop ontbreekt. De gevel wordt afgesloten door een cordon waarop twee zandstenen pijnappels.

Verder is in collectie opgenomen:

Oude wijzers van de klok van de toren van de  Sint Plechelmusbasiliek.

Weerhaan van het voormalige Duitse klooster aan de Molenstraat.

Molenstenen

Het museum Palthehuis is gesticht in 1929.  Het is gevestigd in het centrum van Oldenzaal. Het is een zeventiende  eeuws patriciërshuis met tuin en koetshuis aan de Marktstraat 13, een voormalig huis van de familie  Palthe. 

Met de stichting in 1929 is ook de Oldenzaalse  oudheidskamer opgenomen in het museum met veel archiefstukken en manuscripten, thans beheerd door het Stadsarchief van de gemeente Oldenzaal.

In het museum zijn een aantal 18e eeuwse stijlkamers ingericht:

een apotheek, eetkamer, keuken, opkamer, woonkamer, bibliotheek en een koetshuis  met een weefgetouw uit 1731.

Het Koetshuis

Op de bovenverdieping van het museum bevindt zich de "Stoel van Huttenkloas"; een middeleeuwse dwangstoel die in 1775 gebruikt werd bij de terechtstelling van de moordenaar  Huttenkloas.

Het museum bezit een collectie van meer dan zevenduizend historische foto’s en ansichtkaarten van Oldenzaal en omgeving en ook enkele fabrieksalbums van de textielfabrieken van Molkenboer en Gelderman.

In de aanbouw bevindt zich een tentoonstellingsruimte waar  exposities van hedendaagse beeldende kunst worden georganiseerd. De tuin wordt gebruikt voor kleine evenementen. Verder is er een museumwinkel die ook een UNICEF-winkel herbergt.

Palthehuis vernieuwd: Twentsche Courant Tubantia van 3 januari 2017

Directeur Sandra Schipper legt het waarom van deze fotoshoot uit: "We hebben allerlei plannen ontwikkeld om het Palthehuis te vernieuwen. Zowel inhoudelijk als fysiek. Veel meer dan nu het geval is, willen we uitstralen dat dit een echt huis is. We willen laten zien hoe deze mensen hier ooit echt gewoond hebben. Hier zijn mensen geboren en gestorven.”

Op 14 juli 2018 is het museum heropend met toespraken en een rollator- en rolstoelrace voor jong en oud.

Er heeft een verbouwing plaats gevonden en er is bijgebouw. Zo is de entree nu aan de zijkant. Na binnenkomst is er de balie en de winkel met boeken, ansichtkaarten, documenten, souvenirs etc.  Neem je vervolgens de rechter deur, dan kom je in de woonkamer.  

De watervoorzienig, een gedekte tafel en de keuken.

Twee werkkamer en de waskamer

Nadat je kennis hebt gemaakt met het woonhuis van de familie Palthe kom je in het museum. Opgravingen van scherven tot en met de textielindustrialisatie worden in tijdsperioden weer gegeven. 

Wapens, een vitrine met de mode uit die tijd, een geschilderd portret van Molkenboer en natuurlijk de stoel van Huttenkloas zijn te bewonderen.

Gezicht van het museum
De familie is en blijft het gezicht van het museum. Op de website, in folders, als onderdeel van educatieve programma’s en live tijdens evenementen. 

Foto's Carlo ter Ellen  Twentsche Courant Tubantia

28-09-2018 Tubantia: Het Palthehuis in Oldenzaal zet als eerste museum in de regio de deuren open voor blinden en visueel gehandicapten.

4-12-2020 Tubantia: De Koude Oorlog is niet het meest voor de hand liggende onderwerp voor een escape room. Toch is dat het hoofdthema op de zolder van Het Palthe Huis in Oldenzaal. Opgezet als maatschappelijk project: de escape room als leermiddel.

Bronnen:

Eigen foto's

Wikipedia

https://palthehuis.nl

Magazine Ons Oldenzaal jaargang 13 nr 031 september 2018