Voormalig Museum de Pelgrim

Een pelgrimage is een reis naar een bedevaartsoord, die een bijzondere betekenis heeft binnen een religie. Degene die naar zo'n bedevaartsoord gaat, wordt een pelgrim genoemd. 

Museum De Pelgrim is dan ook een toepasselijke naam.

Het museum was gevestigd in twee kleine, rustieke, voormalige armenhuisjes.

Het opende zijn deuren in 2004.    

In de loop der jaren had Toos Achterweust-Siegerink een grote hoeveelheid religieus cultureel erfgoed in haar woning verzameld.

Kruizen, heiligenbeelden, bidprentjes, kortom alles wat maar enigszins met het katholieke geloof te maken had stond in haar woning. De collectie werd zo groot dat het ergens anders moest worden ondergebracht. Het werd een van de z.g. armenhuisjes aan de Hofmeijerstraat.

Gemiddeld kwamen er zo'n tweeduizend mensen per jaar. Vrijwilligers leiden de bezoekers door het doolhof van kamertjes waarin de vruchten van veertig jaar verzamelen zijn uitgestald.

Vanuit een glazen vitrine staarden de heiligen de bezoekers aan, bovenste foto  de vrouwen en onder de mannen. Op een kleine binnenplaats tegen een houten schutting stond een rij Heilige Hartbeelden op een plank.

Bordjes met de roomse straatnamen van Oldenzaal waren vastgespijkerd op de schutting. Geen plaats in Twente heeft zoveel katholieke straatnamen als Oldenzaal. 

Stadgenoot Rein van Welij legde het verhaal van het leven van Toos Achterweust-Siegerink en het museum vast in een boekje met de titel: "Het Rijke Roomse Leven".

Vrijdag 18 februari 2022 werd carnavalsmuseum De Hofnar en het Roomse museum De Pelgrim getroffen door een omgewaaide, meer dan 100 jaar, oude lindeboom. Voor de nieuwe Pelgrim is een nieuw onderkomen gevonden. Carnavalsmuseum De Hofnar  gaat op in de nieuwe Pelgrim in het Michgoriushuis aan de Marktstraat.  De opening vond op 30 september 2023 plaats.

Bronnen:

Twentsche Courant Tubantia van 22 juni 2019

Wikipedia

Dagjeweg.nl